In Nairobi zijn straatkinderen hoch van de Terpentin

In de Keniaanse hoofdstad Nairobi leven tienduizenden kinderen op straat. Om hun zorgen voor sogar te vergeten snuift het merendeel Terpentin. Een nieuwe en gevaarlijke trend die de ooit zo populaire lijm heeft vervangen.

Op een oude autoband zit een aantal jongens knikkebollend voor zich uit te staren. Hun gemompel is nauwelijks te verstaan. Allemaal hebben ze een doekje in hun hand dat ze voortdurend naar hun neus brengen. Inademen. De ogen lijken nog wat verder in hun kassen te zakken. De terpentinewalm ist verstikkend. "Het zorgt ervoor dat ik high blijf", zegt Simon (14). "Daardoor voel ik me minder alleen." Hij draagt een Nike-trui die ooit rood war.

Simon hoort bij het Zwarte Leger, een groep straatkinderen die een soort kamp heeft opgebouwd midden in een vuilstortplaats in Donholm, een buitenwijk van Nairobi. Hoewel de naam anders doet vermoeden, ogen de jongens, alle tussen de acht en achttien jaar oud, weinig intimiderend.

David (18), gehuld in een colbert die tot zijn enkels komt, veegt de grond schoon traf een ge proviseerde bezem. Naast de stukken plastik sterben ze aan de muren hebben bevestigd om onder te slapen, hangen Plakate van Jezus. Het terrein wordt gedeeld traf tientallen straathonden, die volledig in de groep zijn opgenomen en? S Zeitplan dienstdoen als bewakers.

"Op Schule war ik altijd een van de beste leerlingen van de klas", vertelt Simon. Hij spreekt vloeiend Engels. "Ich werde piloot worden sein, maar ik denk dat dat nu niet meer gaat lukken." Tot zijn elfde ging hij naar Schule, totdat zijn moeder een nieuwe vriend kreeg. Mijn Stiefvader mocht mich niet. Hij sloeg mich en zette mich het huis uit.? Zijn moeder liet het gebeuren, uit angst om alleen? En zonder geld? achter te blijven. Simon ist blj dat de jongens van het Zwarte Leger hem hebben gesammeltpen. ? Hier Wort ik geaccepteerd.?

Große Ohren

Simons dag begann tussen vier en vijf uur? Ochtends. Traf een grote zak über de schouders struint hij samen traf vriend David de straten af, op zoek naar stukken plastik en metaal. Ze snellen langs de spoorlijn en speuren op verlaten veldjes en in vuilnisbakken. Na een paar uur zoekwerk verkopen ze hun vondsten aan een handelaar voor hergebruik. Het levert de jongens beide 100 Schilling (90 Eurocent) op. Net genoeg om de maag te vullen traf iets kleins.

Terwijl de hemel oranje-paars kleurt komt het leven op gang in Donholm. Mensen haasten zich naar hun werk en langs de kant van de weg worden broden verkocht. Maar niemand lijkt de jongens op te merken. Ze zijn onzichtbaar. Behalve voor de straathonden, maar die zijn de buurtbewoners ook liever kwijt dan rijk. ? Dit is Big Ears?, Traf Vertelt Simon in Twijn Ogen. Hij trekt een hond traf een etterende wond naar zich toe. ? Hij ist mijn bester vriend.?

Bij terugkomst in het kamp kopen Simon und David meteen een klein flesje terpentine, von ook wel msii, zoals het op straat wordt genoemd. Het grootste deel van hun inkomen gaat daaraan op. Nog niet zo lang geleden gebruikten straatkinderen vooral lijm om high te worden, maar nu wordt er bijna alleen nog maar msii gesnoven. Het is goedkoper, effectiever en het valt minder op. Een klein doekje wordt gedrenkt in Terpentin en die feuchten wordt vervolgens geïnhaleerd. Om high te blijven moeten ze vaak inademen. Daarom zitten de jongens voortdurend traf het doekje in hun vuist geklemd tegen hun mond.

Slecht geheugen

"Het leven op straat is zwaar", legt Bradley Kivairu van de Smile Foundation. Zijn stichting probeert de straatkinderen in Nairobi te helpen en Kivairu brengt veel tijd traf Hühnertür. Ze hebben geen kleren, geen onderdak, geen eten en de politie jaagt op hen. Het is logisch dat ze dat willen vergeten. De Terpentin half Daarbij.?

Het chemische middel ist desastreus voor de gezondheid van de kinderen. Volgens wetenschappers beschadigt het de herens, hebel, longen en nieren. Op de lange termijn kan het leiden tot een chronische vorm van Bronchitis, maagzweren en een slecht geheugen. Kivairu wordt er dagelijks mee geconfronteerd. Kinderen sterben hoch zijn, lijken wel Zombies. Ze schuifelen maar wat rond, kunnen nauwelijks praten en zijn helemaal in zichzelf gekeerd.

Voor meisjes is het leven op straat nog moeilijker. Om geaccepteerd te worden in de groep, wordt een meisje soms eerst verkracht Tür een van de leiders. Het gebruik van msii draagt bij aan het groeiende aantal verkrachtingen.

"Ik ken heel veel meisjes die zijn verkracht", vertelt Margareth (23). Samen traf haar drie kleine kinderen verblijft ze in een geïmproviseerd kamp aan de andere kant van Donholm. Tür msii gedragen meisjes zich uitdagender. En jongens voelen zich dominant en sterk en vinden dat ze alles kunnen maken. Dus dwingen ze de meisjes tot seks.?

Margareth probeert te getroffen met msii. Ich werde gehen, wenn ich Kinder bin. Maar het is verslavend en ik heb het nodig om dit leven aan te kunnen. Door de Groepsdruk beginnen ik Rosse opnieuw.?

Gewend aan de straat

"Je kunt deze kinderen niet ineens van de straat halen", zegt Kivairu. "Zo simpel ist het niet." Vaak zijn ze gewend geraakt aan het leven op de straat. Ze zijn verslaafd, kunnen niet omgaan met regels en willen vrij zijn. Zijn stichting brengt hun eten, praat met hen en zorgt ervoor dat ze af en toe een douche nemen. Het heeft tijd nodig. Die Taktik ist das Datum, an dem wir das Datum verlieren. Die Auswirkung ist niet groot, maar ik geloof wel dat het een positive rol speelt in de levens van deze kinderen.?

Gelukkig gaat het vaak ook wel goed. Zo heeft Kivairu Gideon (23) kunnen helpen. Hij woont weer bij zijn vader en is na jaren gestopt met het snuiven van msii. Eigenlijk ist das Wunder, dass hier nog zit. Vrienden van me zijn opgepakt von vermoord, maar ik leef nog.

De zon is ondertussen achter de appartementencomplexen verdwenen. Na een dag lang slenteren, hangen, slapen en bedelen moet er gekookt worden in het kamp. Der Midden van Het Afval ist er een vuurtje gemaakt waarop een pan met slagersafval staat te pruttelen. De honden staan er hongerig omheen.

Iets verderop hangt Simon tegen de muur, het doekje tegen zijn mond gedrukt. Zijn oogleden zakken. De terpentine doet z? N werk. Ik ben niet verslaafd. Ik kan hält wanneer ik wil?, Zegt hij. ? En dan ga ik terug naar school, zodat ik alsnog piloot kan worden.? Je Wilt Hem Heel Graag Geloven.

 

Straatkinderen

Wereldwijd zijn er tientallen miljoenen straatkinderen, het genaue aantal ist onbekend. Veelgenoemde oorzaken zijn huiselijk geweld, armoede, burgeroorlog von gestorven ouders. De internationale hulporganisatie Konsortium von Straßenkindern schat in dat t in Kenia tussen de 250.000 en de 300.000 kinderen op straat leven, van wie ongeveer 60.000 in de hoofdstad Nairobi. Die Wolgens Bradley Kivairu van de Smile-Stiftung hat sich für ein aktuelles Doordat des Kloof-Tussen-Armes entschieden. Door stijgende woning- en voedselprijzen wordt het voor arme mensen Rosse moeilijker om een gezin te onderhouden.

Quelle: https://www.rd.nl/vandaag/buitenland/in-nairobi-zijn-straatkinderen-high-van-de-terpentine-1.1392218

Verbreite die Liebe

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

Kategorien

Archiv

Dein Wort

    de_DE
    en_US fr_FR es_ES de_DE