Reportage: lijm snuiven traf de straatkinderen van Nairobi

SFK

09. Oktober 2020

Keine Kommentare

Zuhause Nachrichten

Reportage: lijm snuiven traf de straatkinderen van Nairobi

Reportage: lijm snuiven traf de straatkinderen van Nairobi

Straatkinderen in Nairobi bezwijken onder een nieuwe Wut: Terpentin snuiven, de opvolger van lijmsnuiven. De bijnaam van msii, zoals de drugs in Kenia heet, ist Düsentreibstoff, will je raakt er net zo high van als een vliegtuig. Koen de Regt bezocht de kinderen, die leven van vuilnis. "Terpentin hat mich de kracht om dit bestaan vol te houden."

Fotografie Eva de Vries

Alsof je keel dichtgeknepen wordt. Zo voelt het om een van de honderden plekken in Nairobi te bezoeken waar straatkinderen leven. Niet alleen de slechte omstandigheden waarin ze leven zijn aangrijpend, het is de geur van terpentine die meteen op je longen slaat als je bij de kinderen in de buurt komt.

Wir zijn in de wijk Donholm op bezoek bij de Black Army Gang. Een stoere naam, die Ferse wat lijkt voor te stellen en angst in zou moeten boezemen, maar eigenlijk is het een groepje van veertig verslaafde stakkers die zich elke dag samen Tür de dag heen Worstelen. Der Jongste-Deckel ist 8 Jahre alt, 18 Jahre alt.

Ze leven op een braakliggend stuk grond tussen de flats, zo groot als een flinke Tennisbaan. De grond is niet alleen bezaaid traf afval, afval de grond. Wijkbewoner legen hier hun afvalemmers en de straatkinderen schlafen hier zelf van alles naartoe. Aan de randen, tegen de muren van de andere gebouwen, zijn de slaapplekken: stukken zeil die met een stok omhoog worden gehouden. Totaal ongeschikte bescherming tegen de soms flinke regenbuien van Nairobi.

Es ist waar Simon van 14 jaar woont. En Trevor, 15 Jahre alt. In een stad waar miljoenen mensen moeite hebben om het hoofd boven water te houden, zijn zij het laagste van het laagste. Ze leven van het afval, tussen het ongedierte, de straathonden en de stank. Om dat leven te kunnen verdragen, snuiven ze terpentine, dag in dag uit.

? Het houdt mich hoch? zegt Simon. Het geeft mich het gevoel dat ik niet alleen ben. Ook al heb ik allemaal jongens om me heen, toch voel ik me alleen. Maar hiermee niet. Het houdt mich gezelschap.? Trevor zegt dat hij zich op zijn gemak voelt als hij terpentine gebruikt. ? Het geeft mich de kracht om dit bestaan vol te houden.?

Zeremonienmeister

Ze noemen het msii, de Terpentin. Waarom weet niemand, maar één theorie is dat het afgeleid is van MC, Zeremonienmeister. Gebruikers van msii staan namelijk de hele dag traf een onzichtbare microfoon voor hun mond. In der Hand hebben ze een doekje ist dat gedrenkt in Terpentin. De giftige feucht sterben daarvan afkomt, ademen ze in. Het Wirkung dat het geeft, verdwijnt weer snel. Dus moet je het vaak inademen om high te blijven. Traf een flesje van ongeveer 50 Milliliter doen ze een middag. Het werkt snel. De bijnaam ist niet voor niets Kerosin: je raakt net zo snel high als een vliegtuig.

Msii ist kein Duur. Voor ongeveer 80 eurocent kan een kind de hele dag high zijn. Dat zijn nog steeds grote bedragen als je zo weinig hebt als Simon en zijn vrienden, maar dat kunnen ze wel bij elkaar verdienen. Elke ochtend gaan de jongens op pad om het afval in de wijk te doorzoeken op spullen die ze kunnen doorverkopen voor Recycling, zoals plastik en metalen. Het levert ze één, soms twee euro op. Genoeg om iets te eten en terpentine te kunnen kopen. Als ze een slechte dag hebben, wordt er geen eten entfernen en gaat alles op aan de msii. Ze eten dan wat ze tegenkomen op straat.

Vroeger snoven de straatkinderen in Nairobi lijm, maar dat is uit. De schoenmakerslijm is tegenwoordig moeilijker te krijgen, Tür ingrijpen van de overheid die lijmsnuiven wil uitbannen. Bovendien ist een lijmsnuiver ook makkelijk te herkennen Tür het flesje traf de gele substantie aan zijn mond. Een doekje met terpentine is veel makkelijker te erkennen voor de politie.

Maar de voornaamste rede voor de populariteit van msii is dat het een betere high zou geven. ? Van lijm ga je trillen? zegt de 16-jarige David. "En het droop soms je mond in. Terpentin ist niet zo zwaar voor je lichaam."

Terpentinewalm

Onzin, natuurlijk. Ook Terpentin ist verwoestend voor je lijf. Volgens wetenschappers beschadigt het de herens, hebel, longen en nieren. Maar je hoeft geen onderzoek te hebben gedaan om te weten dat wat deze kinderen doen, rampzalig is voor hun gezondheid. Kinderen sterben hoch zijn, lijken wel Zombies. Ze schuifelen een beetje rond, kunnen nauwelijks praten en zijn compleet in zichzelf gekeerd. Ex-gebruikers klagen über maagzweren en een slecht geheugen. Ook al is het al jaren geleden dat ze voor het laatst terpentine hebben gesnoven. Ik ben niet verslaafd. Ik kan stoppen wanneer ik wil,? zegt Simon trabt. Dat hij zichzelf voor de gek houdt, ist duidelijk. Hij leeft immers al drie jaar op de Basis in Donholm, en gebruikt al net zo lang. Wir haben uns mit dem Thema "Vrachtwagenband" und "Proberen de Andere Jongens" befasst, das Sie kennenlernen müssen. De terpentinewalm ist haast niet te verdragen.

Simon ist ein schlankes Joch, dat ist al snel duidelijk. Als ik hem vraag om zijn achternaam te spellen, pakt dh mijn papier en pen en schrijft in keurige blokletters? Kimani?. Hij Praat ging Engels. Een officiële taal in Kenia, maar straatjongens spreken het meestal niet. Hij draagt een trui van Nike die ooit rood war, en in zijn broek zitten grote gaten. Tot zijn elfde zat hij op school. Ich war altijd nummer twee von drie van de klas. Mijn droom war om piloot te worden. Ich werde die Schule besuchen, um die Schule zu besuchen. Maar dat kan nu niet meer, omdat ik hier zit.?

Hij kwam op straat Tür zijn stiefvader. Die Sloeg Hem, en accepteerde Simon niet als stiefzoon. Hij betaalde ook niet voor Schule en gooide mich het huis uit. Daar war ik erg boos vorbei, maar ik kon er niks tegen doen. Zijn moeder greep niet in.? Ik hatte nergens om heen te gaan, dus kwam ik hier terecht. Deze Groep ist für mich geweest gegangen. Ze hebben mich gekauftpen. Ik ben dankbaar dat ik nog leef.?

Het verhaal van Simon ist beispielhaft, zegt Bradley Kivairu van de Smile Stiftung Kenia. Hij probeert straatkinderen uit deze harde wereld te halen en terug naar school te krijgen. De meeste van deze kinderen komen uit een gebroken gezin. Vaak ist in der Lage, die Tür des Vaders zu öffnen. De moeder moet traf allerlei baantjes proberen het gezin te voeden. Daardoor ist ze vaak weg. Er ist dan tijd zat voor de kinderen om de straat op te gaan, waardoor ze gewend raken aan het straatleven.? Ook Trevor ist der Slachtoffer van een vader die zijn verantwoordelijkheid niet nam. Twee jaar geleden ging zijn moeder dood. Omdat zijn vader allang vertrokken war, stond Trevor er alleen voor, om voor zijn jongere broer en zusje te zorgen. Die zitten inmiddels in een k minderhuis. Waarom hij daar ook niet zit, kan hij me niet duidelijk maken. Daarvoor ist sehr hoch. Hij knikkebolt, en zijn ogen staan op half zeven. ? Ik zou ook wel veilig willen zijn, zoals mijn broer en zus? stamelt hij. Ich bin hier niet leuk. Ich habe es nicht geschafft, es zu tun, es zu tun, es zu tun, es zu tun, es zu tun. Mijn kleren zijn altijd wetteifert.

Groepsverkrachting

Het zijn voornamelijk jongens sterben in groepen zoals de Black Army Gang leven. Voor meisjes is het namelijk extra zwaar, door het seksuele geweld. Bradley Kivairu :? Om geaccepteerd te worden, wordt een meisje meestal eerst door de hele groep verkracht. Späteres Wort ze dan de vrouw van de leider.

Margaret Wanjeri heeft twaalf jaar in een kamp voor straatkinderen gewoond. Ik ken heel veel meisjes die zijn verkracht. Dat Kwam Tür der Drogen. Als meisjes het gebruiken, gaan ze zich uitdagender gedragen. Jongens, die ook high zijn, willen dan meteen seks. Ze voelen zich door de terpentine alsof ze de hele wereld aankunnen en denken dat ze alles kunnen doen wat ze willen.

Inmiddels ist Margaret 23 en probeert zoveel mogelijk weg te blijven uit het kamp. Het is zo moeilijk om daar te leven, er gebeurt zoveel. De politie jaagt op ons, er zijn verkrachters. Je kunt niet rustig slapen.?

Sinds eine Woche Probeert Margaret te angehalten traf de msii. Als wir haar spreken ist ze inderdaad ook helder. Ze heeft zelfs een beetje blauwe oogschaduw op, waardoor ze er? Normaal? uitziet. Maar het hält valt haar zwaar. Het ist Ferse Moeilijk. Ik soner het, maar ben er nog niet helemaal vanaf. Het zit in je lijf, in je bloed. Ik voel me ziek als ik het niet gebruik. Maar ik wil ermee fest, vanwege mijn kinderen.? Margaret ist namelijk moeder; in haar tijd op straat kreeg ze drie kinderen. De jongste ist bijna 3 jaar oud.

Harde aanpak

Hoeveel kinderen op straat leven ist onbekend, maar Experten gaan uit van vele duizenden. Er zijn ook tientallen hulporganisaties, maar zelfs samen kunnen zij niet alle kinderen van de straat halen. ? Wij helpen er elk jaar tachtig tot honderd? zegt pater Benn Agung. Hij werkt voor de Don Bosco Boys, een katholieke organisatie. ? Dat ist een flink aantal, wollen wir zijn helemaal afhankelijk van donoren. Wir moeten ze kleden, opleiden en voor ze zorgen. Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar het is zeker iets.

Maar Wallach ist niet de belangrijkste reden waarom niet elch straatkind erhaltenpen kan worden. Ze laten zich ook heel moeilijk helpen. Ze zomaar van straat trekken en in een afkickkliniek zetten, werkt niet. ? Ons programma is op vrijwillige basis? zegt Agung. ? Wir dwingen ze niet, wollen dan gaan ze na een dag weer terug de straat op. Wir hebben dat inmiddels al zo vaak meegemaakt: ze zijn verslaafd, aan hun vrijheid gewend en buitengewoon wantrouwend tegen alles wat die vrijheid weg zou kunnen nemen.

Ook Kivairu van de Smile-Stiftung heeft die ervaring. Wir hebben het geprobeerd, geloof mich. Wir hebben zelfs huizen gehuurd voor ze. Dat gaat verkeerd, omdat er voor je het weet Drogen wurden gebruikt, en het huis een puinhoop wordt. Tot de buurt het beu is, en ze er uit jaagt.? De Keniaanse overheid kiest nu voor een harde aanpak. De kinderen worden regelmatig opgepakt von van hun vaste plek weggestuurd. Ook is het verboden om spullen op straat te verkopen zonder vergunning. Kinderen sterben dat toch proberen, zijn doelwit van agenten. Helemaal verkeerd, vindt Agung van Don Bosco. Het ist een kortetermijnaanpak. De overheid heeft gefaald om het belangrijkste probleem aan te pakken: het gebrek aan banen. De kinderen van straat sturen, von ze verbannen naar buitenwijken, half misschien om ze te richtung voor bezoekers van Nairobi, maar het probleem is er nog steeds.

De enige Methode, daar zijn Kivairu en Agung het über eens, ist stapje voor stapje Kontakt leggen met de kinderen. Erheen gaan, ze te eten geven en zo langzaam een band opbouwen. Pas als die er is, kan er gesproken wurden über deelname aan een af kickprogramma. Toch ist zelfs dat niet altijd genoeg, zegt Agung. Van onze oud-studenten zijn inmiddels vijftig jongens dood. Willst du zebben dan wel een opleiding bij ons gehad, maar als dat klaar ist hebben ze nog geen baan. Vaak gaan ze dan alsnog de kriminalität in, en worden dan neergeschoten Tür Bewaker von Burgern sterben het recht in eigen hand nemen.?

Gelukkig gaat het vaak genoeg ook ging. Gideon Mungai (23) ist die Tür der Smile Foundation van Straat Gehaald. ? Het ist een Wunder dat ik hier nog zit? zegt hij. Zij en de kerk kwamen naar ons kamp, en bleven komen. Vrienden van me zijn opgepakt von vermoord, maar ik leef nog.

Zwerende wunderte sich

In der Kamp van de Black Army Gang Wortt Inmiddels? Gekookt?. Een van de jongens heeft een zak slachtafval gevonden, en dat wordt in een potje op het houtvuur klaargemaakt. De tientallen straathonden kijken toe, hopend op een restje van de restjes. De jongens en de honden hebben een diepe band. Het is auch ze weten dat ze het met elkaar zullen moeten rooien.

"Deze heet Big Ears." Simon wollte nicht sterben, sondern traf sich mit einem Teppich. Ich bin gestorben. Waar ik ook ga, zij gaat altijd traf mich mee. Ze ist mijn beste vriend.? Hij geeft haar een aai, zet het doekje traf Terpentin aan zijn mond en ademt in.

Verbreite die Liebe

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

Kategorien

Archiv

Dein Wort

    de_DE